Pojmom aditívne látky označujeme pridávané substancie do potravín za účelom zvýraznenia farby, chuti a celkového vnemu. Pridávané sú aj z technologického hľadiska ako napríklad z dôvodu predĺženia trvanlivosti výrobku.
Farbivá patria do tejto širokej skupiny látok. Podľa európskej legislatívy má každé z nich priradené svoje tzv.“éčko“. V súčasnej dobe sa do potravín pridávajú viaceré syntetické farbivá. Ich povolený obsah je daný platnými európskymi normami a výrobky sú pravidelne kontrolované. Vzhľadom na ich možné vedľajšie účinky sa ich pôsobenie na ľudský organizmus pravidelne prehodnocuje vedeckými inštitúciami
Aj z tohto dôvodu začínajú výrobcovia uprednostňovať tzv. prírodné farbivá.kaktus opuntia.jpg

Prírodné farbivo Košenila

Má kódové označenie E120 a názov kyselina karmínová alebo košenila. Používa sa vo viacerých potravinárskych výrobkoch ako napríklad cukrovinky, džemy, nápoje, zmrzliny, mäsové výrobky ale aj v kozmetike. Na rozdiel od ostatných pridávaných farbív má intenzívnejšiu farbu, aj keď pri nakupovaní ju voľným okom nerozpoznáte. Vždy je dôležité všimnúť si etiketu a prečítať zloženie.cukrovinky farbivá.jpg

Zaujímavý pôvod košenily

Získava sa extraktov zo sušených tiel samičiek hmyzu Dactylopius, ktoré prežívajú na kaktusoch rodu Opuntia, predovšetkým v oblasti Južnej Ameriky a Mexika. Zaujímavosťou je prapôvod produkcie kyseliny karmínovej – spomenutý hmyz ho využíva na svoju ochranu a za účelom odradenia predátorského správania sa  ostatného hmyzu.
Jeho používanie má dlhú históriu, už takmer od 15 storočia, predovšetkým v oblasti strednej a južnej Ameriky.
Jeho výroba je časovo a ekonomicky náročná, získava sa z hmyzu, ktorý má približne 3 mesiace. Tento sa postupne vyberá z listov hostiteľských kaktusov, očistí sa a umiestni do vriec, kde prebieha sušenie.
Aj preto je jeho cena v porovnaní s ostatnými farbivami vyššia.
Najvýznamnejším  exportérom  tohto farbiva je v súčasnosti Peru s produkciou približne 200 ton farbiva ročne.
V súčasnosti má jeho požitie široké uplatnenie najmä v mäsových výrobkoch a v cukrovinkách.
Na rozdiel od synteticky vyrobených farbív má menej nežiadúcich účinkov a je najmä prírodne získavaný. Aj preto ho dnes mnohí výrobcovia uprednostňujú.
Všimnime si jeho označenie E120 aj my, spotrebitelia pri nakupovaní.